Zwanger op vakantie

zwanger op vakantieAls je zwanger bent, dan begin je al een beetje rekening te houden met iemand anders, met die kleine baby in je buik. Tot wanneer mag je bijvoorbeeld nog met het vliegtuig mee? Deze pagina geeft je antwoord op deze vraag, en op andere vragen die op je af komen wanneer je zwanger op vakantie wilt gaan.

Geniet van je vakantie

Als je zwanger bent, dan kun je gerust op vakantie gaan. Kies wel een vakantiebestemming waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. Vertel je verloskundige van je reisplannen. Zij heeft vast nog handige tips en kan een overzicht van je zwangerschap meegeven voor het geval je ter plaatse medisch advies nodig hebt. De lokale arts heeft veel aan die informatie.
Neem ook een briefje mee waar een paar handige zinnen op staan die betrekking hebben tot je zwangerschap in de taal waar je naartoe gaat, zoals ‘ik ben 25 weken zwanger’.

Wanneer ga je?

De beste tijd om op vakantie te gaan is wanneer jij je goed voelt. Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar dit is meestal het geval tussen de vierde en zevende maand. Je bent dan niet meer zo misselijk en moe, en je hebt nog niet te veel last van het gewicht van je buik.

Waar ga je heen?

zwanger op vakantie met peuterGa ergens naartoe waar je je prettig voelt en waar je gemakkelijk even kunt rusten. Maar doe vooral wat jezelf het fijnst vindt. Ga niet in een appartement of hotel zitten terwijl je liever in een tent op de camping ligt.

De kwaliteit van de gezondheidszorg is in veel landen minder goed dan in Nederland. En ondanks dat het misschien wel heel aantrekkelijk klinkt om twee weekjes naar verre tropische bestemming te gaan, is dat niet echt verstandig als je zwanger bent. Niet alle vaccinaties zijn mogelijk, bijvoorbeeld gele koorts, difterie, mazelen en rode hond. Landen waar die ziekten voorkomen kun je dus maar beter uit de weg gaan. Ook landen waar malaria voorkomt kun je beter vermijden aangezien medicijnen tegen malaria schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap.
Op Reisvaccinaties tijdens zwangerschap vind je meer informatie over een reis in de tropen voor zwangere vrouwen. Laat je goed adviseren over het land waar je naartoe gaat en de bijbehorende vaccinaties.

Autovakantie

Het fijne van weggaan met de auto is dat je zelf het tempo bepaalt. Stop regelmatig een kwartiertje voor een broodje, wat te drinken, en om de benen te strekken. Zo voorkom je opgezette benen. Het advies is om niet te ver reizen met de auto. Naarmate je buik groeit, hoe meer hij in de auto in de weg gaat zitten. Zet je rugleuning rechtop en laat de driepuntsgordel onder je buik doorgaan. Deel de reis op in ‘etappes’ en rij eens door plaatsjes waar je anders niet zo snel zou stoppen.

Met de trein

Een erg comfortabele manier van reizen is met de trein. Je kunt lekker rondlopen, genieten van het landschap dat aan je voorbijtrekt en de catering is ook vaak uitstekend.

Zwanger vliegen

Kies je voor een vliegvakantie, hou er dan rekening mee dat een aantal vliegvaartmaatschappijen geen vrouwen willen vervoeren die 32 weken of langer zwanger zijn. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een opvallend grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een papiertje waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat. Deze kun je aanvragen bij je verloskundige.
Probeer in het vliegtuig een plek aan het gangpad te bemachtigen zodat je af en toe even over het gangpad kunt lopen. Beweging voorkomt trombose en je krijgt minder snel last van tintelende benen. Probeer tijdens de vlucht voldoende te drinken omdat de lucht in een vliegtuig vaak veel droger is dan normaal.

Activiteiten tijdens je vakantie

Doe wat je leuk vindt en waar jij je goed bij voelt, maar denk wel logisch na. Duiken mag absoluut niet, net als parachutespringen. Ga ook niet raften of canyoningtochten lopen. Pak op tijd je rust, want je bent nu eenmaal sneller moe. Te lang zonnen is ook niet goed, maar regelmatig even in de zon kan natuurlijk prima. Probeer jezelf niet te verbranden.
Wandelen is geen probleem, maar door het extra gewicht wat je meedraagt zijn lange tochten af te raden, zeker als je in een warme omgeving zit. Zwemmen of snorkelen zijn juist heerlijk om te doen. Door het water neemt de druk op je buik af, en je gebruikt met zwemmen al je spieren. Ga even een boekje lezen op het strand of ga af en toe even ergens lekker zitten om wat te eten en van de omgeving te genieten.

Eten, drinken en hygiëne op vakantie

Hou alle voedingsregels in acht die je hebt geleerd m.b.t. je zwangerschap. Drink water uit flessen en drink je frisdrank zonder ijsblokjes. In het buitenland is kraanwater vaak niet drinkbaar, gebruik daarom bij het tandenpoetsen ook mineraalwater uit een flesje.
Rauwe vlees en -melkproducten tijdens de zwangerschap worden afgeraden, rauwe vis mag wel maar let daarbij op de hygiëne. Zorg ervoor dat groenten goed gewassen zijn en kies liever voor gekookte groenten dan rauwe. Wil je iets bij een eetstalletje kopen, kijk dan naar kraampjes waar het druk is en er dus regelmatig ververst wordt. Koop daar je eten.